VITALIJ SENTALINSZKIJ

A feltámadott szó*

A KGB irodalmi archívuma

Nagyezsda Mandelstam írja Emlékeim ben,Oszip Mandelstamról:

"... Senki nem tud semmit. Senki nem tud meg semmit, se a szögesdróttal körülvett körben, se azon kívül. Soha senki se igazodik el a zsúfolt lágereknek abban az iszonyú egyvelegében és zagyvalékában, ahol a megcédulázott lábú holt az eleven mellett fekszik.

Senki se látta holtan. Senki se mosta meg a holttestét. Senki se tette koporsóba. A lágerek vértanúinak lázas önkívülete nem ismeri az idõt, nem különbözteti meg a valóságot a legendától. Nem hitelesebb, amit elmondanak, mint a Golgota-járásról szóló többi elbeszélés. Azoknak a keveseknek pedig, akik meg tudtak maradni tanúnak - mint D. -, nem volt rá lehetõségük, hogy kutatómunkát folytassanak, és a helyszínen elemezzék ki a pró és kontra adatait.

Csak egyet tudok: a mártír meghalt valahol...

Hát ennyit tudok... Mások még ennyit se tudnak hozzátartozóik pusztulásáról."

"Nincs hol tudakozódnom, senki se áll szóba velem, ha errõl akarok beszélni. Ugyan ki ásná bele magát ezekbe a rémes dolgokba?...Örüljenek a meggyilkoltak, hogy haláluk után rehabilitálják õket, vagy legalábbis bûntett hiányában megszüntetik az eljárást ellenük."

Akadt egy ember, aki vállalkozott rá, hogy "beleássa" magát "a rémes dolgokba". Vitalij Sentalinszkij, író, költõ, az Ogonyok munkatársa éveken át küzdött, hogy nyissák meg a levéltárakat, harcolt a megtorlás áldozatainak rehabilitálásáért, majd amikor megnyíltak az ötven éven át lelakatolt, "rémes" helyek, kutatásokat folytatott a KGB titkos archívumaiban. Vádiratokat talált, jegyzõkönyveket a perekrõl, "beismerõ vallomások"-at, a perekkel kapcsolatos levelezéseket, de lefoglalt leveleket is talált, feljegyzéseket, kéziratokat. Írók százai -összesen mintegy másfélezren - pusztultak el börtönökben, lágerekben. Sentalinszkij kötete valóban Afeltámadott szó; a XX. századi orosz irodalom legnagyobbjainak, Bulgakovnak, Platonovnak, Pilnyaknak, Babelnek, Oszip Mandelstamnak, Kljujevnek az "ügyiratait", leveleit, feljegyzéseit közzétéve, meghurcoltatásukat, szenvedésüket, mártírhalálukat leírva minden megkínzott embernek, minden égre kiáltó igazságtalanságnak emléket állít.

Sentalinszkij dokumentumokban gazdag, megrendítõ könyve kötelezõ olvasmány lesz mindenkinek, aki ismerni, tanulmányozni akarja a XX. század orosz irodalmát, de a XX. századi történelemnek is fontos dokumentuma.

- zsy

 

* A közeljövõben jelenik meg a Nagyvilág Kiadó gondozásában.


Kérjük küldje el véleményét címünkre: nvilag@c3.hu



C3 Alapítvány       c3.hu/scripta/