Open Film Fesztivál
Mesék ezeregy forintból
László Péter

Fiatal független filmesek, kevés pénz, sok ötlet, nagy lendület. Másodjára volt OFF Pesten.

Open meg Film meg Fesztivál az annyi mint OFF. Egy off-fesztivál jobb helyen nem is lehetne, mint a külváros határán billegõ Blue Boxban, az Art mozihálózat egyik legkülsõ bástyájában, ahol ennyi nézõt talán egész évben nem látni, mint az OFF ideje alatt. A mozi kopottas, underground jellege, meg a betévedõ, majd lassan odaszokó helyi utcakölykök az egész fesztiválnak olyan hangulatot adtak, ami feledtette azt, hogy az esti vetítésekre a termek mérete miatt, és az ingyenmozi hatására lapjával sem lehetett beférni.

Már a megnyitón is érezhetõ volt ez a sajátos hangulat, nem volt ott a hivatal, hogy megnyisson, se Magyarország legszellemesebb ripacsa, sem pedig az év legjobban kifestett filmszínházi üdvöskéje. Itt nem repkedtek milliók, az OFF a kis pénzek fesztiválja. A díjnyertes fikciós film, a Bonus Track alkotói felháborodottan magyarázták, hogy míg egy másik versenyfilm stábja arra veri a mellét, hogy ötezer forintból hozták össze a forgatást, addig az övék mindössze 370 forintba került, de csak azért mert a fõhõs nagyon sok cigit szívott el a felvétel közben, a sörösüvegbe meg vizet tettek, és a sört a saját költségükre jól megitta a stáb. De általában látszik az összes magyar versenyfilmen, hogy mindössze egy jó ötlet kellett a filmjeikhez, pénz már nem annyira. Mindenki szerzett kamerát ahonnan tudott, és csinálta a filmjét. A rossz filmek sem azért lettek rosszak, mert nem volt rájuk pénz, sõt. A fesztivál egyik legnézhetetlenebb darabján (Paranoia) például meglátszott, hogy iszonyú sok pénzt beleöltek, és pont ettõl lett iszonyúan rossz.

A Paranoiára a Fél Nyolc adta az ellenpéldát, hogyan csináljunk jó filmet kis pénzbõl, nagy ötletbõl. A film úgy indul, hogy két tizenhat év körüli kamasz ül és beszél, de a nézõ még nem igazán érti, hogy mirõl. Két igazi hiteles gimnazista, ülnek, cigiznek, mint a nagyok, flegmák és harsányak, érthetetlenül hadarnak valamirõl. Olyasmiket mondanak, hogy van valami, ami addig poén, amíg valaki meg nem csinálja, és felhívják a figyelmünket, hogy ha le találnánk nyúlni az ötletüket, akkor csak ócska másolók vagyunk, és õk az elsõk, úgyhogy ne is próbálkozzunk (ez itt valamiféle copyright volt a részükrõl). Lassanként pedig kibontakozik, mirõl is zagyvál ez a két kamasz, miközben egymás térdét csapkodják a röhögéstõl. Biztos mindenki gondolkodott már azon, hogyan is és fõleg hol veszik fel az MTV1 Híradójához az élõ hátteret. Hát ezek a srácok nemcsak gondolkoztak rajta, hanem utánajártak, és ki is derítették. Habár a tévé igyekezett velük kitolni, s a kamerát a Citadellán elérhetetlenül magasra tették, a srácok lassan és kitartóan egyre közelebb jutottak hozzá, míg egy júniusi Híradó élõ adásában egy lila lufit eresztettek fel a kamera látóterébe. A szpíker nem tudta, hogy az ország immár nem a fejét, hanem a mellette röpködõ léggömböt nézi, és minden véresen komoly hír egyszerre lényegtelen lesz, mert mindenki csak a lufin röhög. Az ötlet megvolt, az "akció-dokumentumfilm" elérte célját, akár be is lehetne fejezni, megtapsoljuk a srácokat, akik -- hogy a zsûri egyik tagját, Szász Jánost idézzem -- olyan poént csináltak, amit legalább nyolcvan évig nehéz lesz felülmúlni.

A fiúk azonban nem hagyták annyiban. Rájöttek, hogy a lufit a szerkesztõk is észrevették, gyorsan lekeverték a külsõ képet, és egy hasonló hátteret raktak be felvételrõl a mûsorvezetõ mögé. A fiúk azt hiszik, milliárdos károkat, óriási zûrzavart és gondot okoztak a tévének. Megszeppenve próbálnak utána járni a dolognak. Megtalálják a Híradó aznapi szerkesztõjét, addigra már a TV2-nél van, aki közli velük, a "médiaforradalmárokkal", hogy semmi gond nem volt, õk is röhögtek egyet a stúdióban, majd kivágták a képet és beraktak egy másikat. Szóval nemcsak a léggömb-eregetés volt nagy ötlet a fiúktól, hanem az "utóirat" is, hogy égették magukat, és megmutatták: csinálhatsz bármit, igazából senkit sem fog érdekelni.

A fesztivál fõdíját az OFFkárt a Pesti mese: Óz, a nagy varázsló címû animációs-fikciós film nyerte. Ez a film egy kicsit másként dolgozta fel a jól ismert mesét, mint Hollywood. A történet egy Rákóczi téren ücsörgõ kislány meséje alapján elevenedik meg. Dorothy Menzesz City-bõl érkezett ugyan, de a helyszín Budapest, az egész bábfilm kellemesen magyar és élvezetesen trágár. Az Óz azon ritka filmek közé tartozik, ahol a trágárságok igazán természetesen hangzanak, és inkább szellemesek, mint bántóak. Dorothy ebben a verzióban félmeztelen playboy-nyuszi, s a társai sem különbek. A tudálékos madárijesztõ a hatalmas eszétõl szeretne megszabadulni, a bádogember homoszexuális, pedofil és szodomista, az oroszlán túl bátor, mellesleg süket, vak meg rákos is ("Éljen, rákos is!"). Együtt vándorolnak, és miközben azt éneklik, hogy "ki a faszom az az Óz?", mindenféle pesti figurába botlanak. A Nyugatinál egy jókor érkezõ kamion segítségével sikerül megszabadulniuk egy "itt a piros, hol a pirost?" játszó alaktól, majd egy krisnás nyuszi próbálja õket megtéríteni, aki mikor rájön, hogy nem fog sikerrel járni, bedühödik, és a büdös buzi bádogemberezést csak akkor hagyja abba, amikor õt is elüti egy megváltó kamion. Hõseink a Hõsök terére mennek a kisföldalattival, ahol már Orbán Viktor szobra is ott áll a talapzaton. Fradistákkal találkoznak, akik közlik, hogy most nagyon megverik a fiúkat, és így is tesznek. Sok szenvedés után végre eljutnak Ózhoz, a vodkásüveg által megszemélyesített ukránhoz, teljes nevén Maffi Óz-hoz. A jó öreg megbízható Óz teljesíti a kívánságaikat, mindenkit hülyére veret, Dorothy pedig beállhat Óz macájának. Máig is verik õket, ha meg nem haltak. A szövegek szellemesek, a bábok nem különben, a kislány, az egyetlen élõ szereplõ, igazi átváltozómûvész, a díjkiosztón megjelent szõke angyalban senki sem gyanította volna azt a koszos fekete kislányt, akinek szájából ömlöttek a mocskosabbnál mocskosabb szavak, és ráadásul még technikailag is perfekt a film. A Pesti mese nagy varázslat; gunyoros korrajza visszaadja a századvégi Budapest hangulatát.

A dokumentumfilmes szekcióból is egy mese volt érdekes, a szlovén Erdei Romeo és Júlia. Egy bácsi elmeséli, hogyan hagyták ott az öregek otthonát az õ Júliájával, hogyan telepedtek le a kerek erdõ közepén, a néni jó ideje eltûnt valahová, talán már nem is él, a bácsit pedig kiviszik lakókocsistul a tengerhez, hogy ott élhessen tovább. A film anélkül szép, hogy giccses lenne.

A hozzánk hasonló kelet-középszerû országok alkotásai nem sokban különböztek a magyar versenyfilmektõl. Az amerikai filmeken azonban látszott, hogy az ottani filmmûvészeti iskolákban hatalmas pénzek vannak, és nem arra oktatják a diákokat, hogy soha ne csináljanak filmet. A Kosz anyun hibátlan munka: a pipaszurkálókból készült figurákból, a hihetetlenül élethûre sikeredett mimikából, az amerikai kertvárosi háttérbõl, és a jól megírt dialógusokból olyan hangulat kerekedik ki mintha a Rém rendes családot és a Titkok és hazugságokat keverték volna egybe. A német Az idõ múlásával is a jobbak közé tartozott, kiderül belõle, hogy a nemzedéki szakadék korántsem akkora, mint hisszük, az acid-unoka és a sanzon-nagypapa igenis hasonlítanak egymásra, még ha a fiú nem akarja is ezt tudomásul venni. Hiába gondolja magát vagányabbnak, a nagypapa is szívott füvet és ugyanúgy csajozott valaha.

A német filmek nagy része egyébként sötét és nyomasztó volt. A most felnövõ generációról nem ezt várná az ember, hanem sokkal inkább a Love Parade- , EU konform-, pénz- meg reciklált szemét-érzést. Ha az ember direkt deprimálni akarta magát, akkor beült az információs vetítés taposóakna-ellenes rövidfilmjeire, amelyeket a Handicap International felkérésére készítettek el olyan rendezõk, mint Tavernier, Schlöndorff vagy Kassovitz. Mindegyiknek az volt a célja, hogy felrázzon, sokkoljon, de ez csak néhányuknak sikerült. Például a Kassovitz-filmnek: kezdettõl tudjuk, hogy a vidám családi pikniknek rossz vége lesz, de a felrobbanó ikergyerkõcök látványa, háttérben a visító anyukával, azért mégis mellbevág. A tizedik film után rendesen meg vagyunk dolgozva, ha ezentúl bárki találkozik közülünk egy nagy és gonosz taposóaknagyárossal, minimum eltöri az orrát, de legalábbis messzire elkerüljük Jugoszláviát.

OFFkárral díjazott filmek:

Fõdíj: Stefanovics Angéla -- Végh Zsolt -- Kálmánchelyi Zoltán: Pesti mese: Óz, a nagy varázsló

Fikciós: Réthelyi András -- Csobay Bence, Tóbiás Bertold: Bonus Track;O. Mikulash, Kocsor László: Mérsékelt évek

Dokumentum: Comenczi Norbert -- Miklauzic Márton: Dangerous

Etûd: Csáky László: Piknik; Habcsók; Két kirándulás, egy elvágyódás
 


http://www.filmvilag.hu