KÖNYV

Buldózer
Net-diskurzusok
Kömlõdi Ferenc


Interaktivitás, a digitális világ gazdaságtana, hálózati kultúra. Válogatás a MetaFórum elõadásaiból.

Az Ivacs Ágnes és Sugár János szerkesztette, hiánypótló médiaelméleti antológia, a Buldózer a Média Research Alapítvány MetaFórum konferenciasorozatának anyagából, továbbá a Nettime-listáról válogatott írások gyûjteménye. Az 1994-ben, '95-ben és '96-ban megrendezett MetaFórum mindhárom alkalommal egy-egy témára összpontosított: az interaktív multimédiára, a hálózati kultúrára, illetve a tartalom, a hálózati információk kérdésére.

Hosszú utat tettünk meg az elmúlt tíz évben -- fejti ki a bevezetõben Geert Lovink. Az Öböl-háborúval fémjelzett hõskor után megszabadultunk a média és a kapitalizmus összeesküvését hirdetõ teóriáktól. A következõ állomást a struktúra-centrikusság jelentette: miként hatnak testünkre, elménkre, érzeteinkre az új technológiák. Az elméletgyártók azonban megfeledkeztek arról, hogy a médiaipar mennyire fontos gazdasági tényezõ, nos itt az ideje megalkotni a posztmodern kommunikációs rendszerek (nem marxista) politikai gazdaságtanát. Erre tesz kísérletet a -- tendenciózusan válogatott -- kötet.

*

A fegyelem társadalmát az ellenõrzés társadalma követi: minden kódolható és dekódolható, a tömeg minta, a piac pedig bank. Adathálóban vergõdünk -- adja meg az alaphangot Gilles Deleuze. A neves író, Thomas Pynchon a géprombolók kései örököseirõl, a techno-ludditákról elmélkedik. "Ha a világ megéri, a következõ nagy kihívás az lesz, amikor a mesterséges intelligencia, a molekuláris biológia és a robottechnika terén végzett kutatások szálai összefutnak" -- prognosztizál. Afelé tartunk, s a Net is odakalauzol -- kár hogy ez utóbbi rövid történetét Bruce Sterlingnek egy '92-es dolgozatából ismerheti meg az olvasó... (Sterling egyébként tagja a kaliforniai ideológiát "legyártó" virtuális csoportnak.)

Tudjuk, az ideológiák kora lejárt, vége a dualizmusnak, és a dialektika is megtört a káoszelmélet jéghegyén. Ugyanezt a szerzõk is tudják -- és mégis a hagyományos jobboldal-baloldal oppozíció szemüvegén keresztül bírálják az utópiahívõ eszképistákat, meg a cyborgokról álmodozó techno-transzcendentalistákat. Persze ez a kritika általában balról jön, a Tudás Korának Magna Chartáját mégiscsak Newt Gingrich gazdasági tanácsadója, Alvin Toffler sugallta. Hogy a mezõgazdaság és ipar uralmát felváltó információs világot "fölvezetõ" Toffler-könyv, a Harmadik hullám a közeljövõ-kutatás bibliái közé tartozik, arról elegáns gesztussal feledkeznek meg. Toffler az individuális szabadságon természetesen a multik individuális szabadságát érti -- hangzik a szerzõk (nevezzük nevén) posztmarxista ítélete --, akkor pedig jobb az állami gondoskodás... Ugyanezt megkapja a Wired-magazin is. Lovinknak igaza van, a push-média visszalépés az interaktivitásban, csakhogy a sokkal eredetibb (és experimentálisabb) Mondo 2000-re miért nem gondolt senki a szerzõk közül?

Máskülönben, a hiányzó nevek a digitális ellenkultúra élcsapatát adják: Douglas Rushkoff, a cyber-feminista Sadie Plant, a VR-guru Jaron Lanier, de R. U. Sirius-nak is csak egy sor (plusz a lábjegyzet) jutott. Mark Dery-re is csak azért hivatkozik Eric Davis, mert az elõbbi elveti a techno-gnózist. Nos, aki olvasta -- a cyberkultúráról szóló mindeddig megjelent mûvek közül legátfogóbb képet adó -- Escape Velocityt (1996), az tudja: Dery nem utasít el, de például nem is hozsannázik akkor, amikor Moravec professzor a robotfába átplántálható emberi intelligencia realitásáról elmélkedik... Geert Lovinkot alighanem az zavarta, hogy Rushkoff, Dery, Sirius és a többiek a cybervalóságot a populáris kultúra részének tekintik. Közérthetõség és nyilvánosság igenis lehet az avantgárd magatartás sajátja -- Gibson, Sterling, Rucker (már a nyolcvanas években is) ezt a tételt példázták.

*

A kötet legérdekesebb írásai egyébként a kaliforniai ideológia hatásáról tanúskodnak, így Eric Davis Technokultúra és vallásos képzelet címû eszmefuttatása, valamint Peter Lamborn Wilson- esszéje (talán õ bújik meg Hakim Bey álneve mögött?), a Net-vallás -- háború a mennyben...

Buldózer. Médiaelméleti antológia. Válogatta és szerkesztette: Ivacs Ágnes és Sugár János. Media Research Alapítvány, 1997.
 
  


http://www.filmvilag.hu