davidlynch.com
Mágus a neten
Nevelõs Zoltán

A filmvászonra álmodott szürrealista útvesztõkkel ellentétben David Lynch honlapja meglepõen átlátható.

A tagsági díj körüli tortúrák után a honlap látogatója egy kapcsolópultnál találja magát, amelyrõl a teljes tartalom elérhetõ, illetve ahová minden pontról egyetlen kattintással vissza lehet jutni. Persze csak akkor, ha a számítógépünk nem készül ki a hosszadalmas letöltésektõl. Itt ugyanis még a menüpontok is mozgó grafikával jönnek elõ, és az állóképek is felblendével és leblendével tûnnek fel, illetve el a képernyõn.
A favágónak öltözött filmrendezõ egy bakra támasztott fatörzset fûrészel a néhány állóképbõl végtelenített képsoron, mellette közben a „working on it” felirat tudósít róla, hogy a jelenleg látható produkció az alkotó reményei szerint lesz még jobb is. Mesterünk ugyanis nem kis igényekkel látott neki a honlap-készítésnek. Nem a lexikális tartalomra összpontosított, sokkal inkább a vizuálisra, ami idõigényesebb mind a létrehozás, mind a szemlélés tekintetében.
„Film” címszó alatt például korántsem teljes filmográfiát találunk. Lynch kísérleti és rövidfilmjeinek címére kattinthatunk rá, miután egy filmkép mellett két sorban közli a legfontosabb adatokat és a tartalom lényegét. A „Zene” pont alatt a Lynch-Badalamenti-team három hanglemezének – mondhatni – reklámja található, bele is lehet hallgatni, sõt klipet is lehet melléjük tölteni.
Izgalmasabbak a képzõmûvészeti alkotásokat bemutató galériák. A színes és fekete-fehér aktok mellett a Radírfej hangulatát idézõ, indusztriális környezetben készült fotókból láthatunk összeállítást, illetve rajzokat és festményeket is nézegethetünk. A „Kísérletek” menüpont alatt néhány igazi „lynches” fotó látható: hangyák egy döglött egéren; bácsikák egy kalyiba elõtt; naplemente egy teljesen jellegtelen hollywoodi útkanyarulatban, amely csak attól lesz érdekes, hogy a Twin Peaks fõcímképét idézi.
A fõ mûsorszám a mozgókép, amelynek megtekintéséhez szélessávú internetkapcsolat és mellbecombos számítógép javallott. Itt néhány animációs filmecskét, illetve sorozatot tekinthetünk meg. Valószínûleg ezt a szekciót is építik még, mert némelyikbõl csak plakát látható. A Dumbland címû, négy epizódból álló animáció azonban készen várja nézõit. Korhatáros figyelmeztetés után egy ódon filmszínházba léphetünk be, ahol a vásznon peregni kezdenek az abszurd, erõszakos és mulatságos történet képsorai. 
Minden honlap kötelezõ tartozéka a linkgyûjtemény, amely itt megdöbbentõen szegényes, csak egy rajongói oldalra és a Mulholland Drive nem túl leleményes, hivatalos honlapjára mutat. A rajongóknak fenntartott helyen a tagok leírhatják álmaikat, üzengethetnek, sõt saját fotóikat is elhelyezhetik.
David Lynch internetes produkciója tartalmi sokszínûségében igen figyelemreméltó, ám mélységében komoly hiányérzetet hagy maga után. A szöveges információknál például igen nagy lehetõségek maradtak kiaknázatlanul. Úgyhogy további jó barkácsolást!
 

http://www.filmvilag.hu