Beszélgetés egy nyolcévessel
Potter, a nagy varázsló
Gelencsér Gábor

Harry varázslóiskolája Óz képzeletvilágával mérkõzik.

– Mennyire hasonlítottak a szereplõk a filmben arra, ahogy olvasás közben elképzelted õket?
– A legtöbb szereplõ olyan, mint a könyvben. A könyv mégis jobban tetszett, mert a könyvnél saját fantáziánkkal képzeljük el, milyenek a szereplõk, a filmen pedig még látjuk is õket. A film félelmetesebb volt, mint ahogy én a könyvet elképzeltem.
– Ha újraolvasod a könyvet, milyennek fogod látni a szereplõket?
– Megpróbálom úgy elképzelni, mint amikor olvastam a könyvet. Mert a film sokkal másabb, mint a könyv. A filmben nem a mi képzeletünket, hanem mások képzeletét látjuk. És amit mi képzelünk el, az jobban tetszik.
– Mihez volna nagyobb kedved: újranézni vagy újraolvasni a Harry Pottert?
– Inkább újraolvasnám, vagy felváltva csinálnám: egy nap olvasom, másik nap nézem, egy nap olvasom, másik nap nézem…
– Mit tanultál a történetbõl?
– Azt tanultam, hogy a Harry Potter a jó és a rossz örök harcáról szól, hogy a rossz folyton el akarja pusztítani a jót. És hát sokszor gyõz a gonosz, de szerencsére minden résznek a végén a jó gyõz, vagyis Harry Potterék. Nem is szeretném, ha egyetlen kötetben is gyõzne a gonosz varázsló, Voldemort.
– Harryt azonban varázseszközök segítik, míg minket a valóságban a jó gyõzelméhez nem segít semmi ilyesmi. Ezek szerint csak a mesékben gyõzhet a jó?
– Szerintem a valóságban is gyõzhet. Nem kell mindenképpen varázspálcákkal, varázsseprûkkel gyõzni, csak ki kell harcolni, hogy minél többen legyenek a jók. 
– Milyen más mesét ismersz, ahol különbözõ varázslatok segítik a jó gyõzelmét?
– Ilyen például az Óz, a nagy varázsló. 
– Honnan van Óz és honnan Potter varázsereje?
– Potter anyja és apja is varázsló volt. Óz viszont csak álcázza magát, neki a varázslás a munkája, õ cirkuszos. Az õ varázslatait csak az álmok birodalmában képzeli el Dorka, nem pedig a valóságban.
– Van különbség Harry és Dorka között?
– Hát van egy-két különbség. Például az, hogy Harry rosszul érzi magát a nevelõszüleinél, akik mindig csak rosszat akarnak neki. Õ pedig azt gondolja, hogy inkább utcagyereknek is kiáll, csak ne éljen õvelük.  Dorka viszont jól él Kansasben, szereti a nénikéjét, a kutyáját, a bácsikáját, a fiúkat a farmon.
– Akkor miért menekülnek el mind a ketten az emberektõl a varázslat vagy a képzelet birodalmába?
– Dorka nem akar elmenekülni, õ inkább vissza szeretne jutni oda, ahonnan jött. Hiába olyan szép Smaragdváros, mégis haza szeretne menni az otthonába. Harry Potter pedig inkább meg szeretne szabadulni a nevelõszüleitõl. Õ semmi áron nem menne haza még a nyári szünetben sem, mivel a varázslóiskolában vannak a barátai, ott érzi jól magát.
– Mi a fontos Dorka, s mi Harry számára?
– Harry számára az a fontos, hogy eljusson a saját világába, a varázslókhoz, és ne az emberekkel éljen, akik rosszul bánnak vele. Dorka pedig azt akarja elérni, hogy visszamenjen a hazájába. 
– Kinek van könnyebb dolga, melyikük a nagyobb hõs?
– Szerintem Harry küzdelmei nehezebbek, de mivel õ varázsló, õ könnyebben tud gyõzni. De Dorka is hõs, azt nem mondom, hogy gyáva nyúl, de õ könnyebben vissza tud menni a mese, a képzelet, az álom világából, mert csak ki kell nyitni a szemét, és már ott van.
– Melyikük kalandjait élnéd át szívesebben?
– Hát nem is tudom… Mind a kettõét át szeretném élni. Ha tudom, hogy én gyõzök, akkor talán inkább a Harry Potterét.
– S melyikre volna inkább esélyed?
– Szerintem nekem, embernek Dorka kalandjait könnyebb volna megcsinálnom, mint hogy felüljek a 9 és ¾-ik vágányon a vonatra, és elrobogjak Roxfortba.
 

http://www.filmvilag.hu