Kronológia

máj. 16. Kovács László bejelentette: lemond arról, hogy a szocialisták miniszterelnök-jelöltje legyen. Medgyessy Péter marad az egyetlen jelölt. Medgyessy Péter kizárta az együttmûködést a jelenlegi Munkáspárttal.

máj. 17. A Fõvárosi Bíróság megsemmisítette az FKGP országgyûlési frakciójának Torgyán József kizárására és az ügyrendi bizottságba delegált tagok leváltására vonatkozó döntését. A frakció vezetõje és Áder János, az Országgyûlés elnöke egyaránt megtagadta a jogerõs ítélet végrehajtását. Homoki János Orbán Viktorral levélben közli, hogy lemond a Kisgazdapárt alelnöki tisztérõl.

máj. 20. Orbán Viktor ismét interjút ad a Vasárnapi Újságnak.

máj. 21. Orbán Viktor lausanne-i látogatása során fölveti azt a lehetõséget, hogy Magyarország megpályázza a 2012-es olimpiai játékok megrendezésének jogát.

máj. 22. Az Országos Választási Bizottság minimális többséggel hitelesítette az MSZP által kezdeményezett népszavazás aláírásgyûjtõ ívét.

Tabajdi Csabát meghallgatta a nemzetbiztonsági bizottság a strasbourgi romák ügyében. Az ellenzéki képviselõk kivonultak a bizottság ülésérõl.

Nagycenken megkezdték a Széchenyi életérõl szóló Hídember forgatását.

máj. 23. Kirobban a vita az M3-as új nyomvonaltervérõl, amely a fideszes irányítású Debrecen felé térne ki.

Lemondatták a KDNP elnöki posztjáról Giczy Györgyöt. Az új elnök, Bartók Tivadar elõdjével ellentétben a jobbközép pártokkal kíván együttmûködni.

Meghalt Fock Jenõ, az új gazdasági mechanizmus korszakának miniszterelnöke.

Michael Lake, az EU nagykövete kijelenti, hogy az EU-hoz való csatlakozás alapvetõ feltétele a médiakuratóriumok helyzetének rendezése.

máj. 24. Megalakul a Független Kisgazdák Demokratikus Szövetsége. A szövetség vezetõi Szabó János és Túri-Kovács Béla miniszterek, fõtitkára Balogh Gyula. Lányi Zsolt nem csatlakozik a szövetséghez, és nem tartja jó ötletnek annak megalakítását.

Konrád György Károly-díjat kapott.

máj. 28. Megkezdõdik a NATO-országok külügyminisztereinek tanácskozása Budapesten. A külügyminiszterek visszautasították az amerikai rakétavédelmi terveket, és Törökország vétója miatt nem jutottak dûlõre az eurohaderõ kérdésében. Az Alba-kör be nem jelentett NATO-ellenes demonstrációt tart a Lánchídon, a kör vezetõjét elõállítják.

Próbára bocsátással véget ért Bédi Csaba volt rendõr százados pere, akit csupán abban találtak bûnösnek, hogy Czégé Zsuzsannának átadta Pokorni Zoltán lakcímét.

máj. 29. Néhány száz fõ vett részt a Humanista Mozgalom NATO-ellenes tüntetésén a Déli pályaudvarnál.

Az Országgyûlés elfogadta az elektronikus aláírásról szóló törvényt és a lex Répássy néven ismert kezdeményezést, amely vélemények helyreigazítására kötelezi a sajtót. Mádl Ferenc köztársasági elnök alkotmányellenesnek minõsítette a törvénymódosítást, és az Alkotmánybírósághoz fordult.

máj. 30. A Vágóállat és Hús Terméktanács befagyasztotta a sertéshús árát, miután a kormány további áremelkedés esetén kilátásba helyezte az exporttámogatás felfüggesztését.

máj. 31. Orbán Viktor és Matolcsy György a Budapest Business Club rendezvényén a kiterjedt állami szerepvállaláson alapuló "magyar modell" kialakításának szükségességérõl beszélt.

A fõvárosi közgyûlés egyhangú támogatással elfogadta Budapest távlati közlekedésfejlesztési programját.

jún. 1. Majtényi László adatvédelmi biztos megállapította, hogy törvénytelen volt a fegyveres testületek tagjainak szervezett és irányított részvétele a népszámlálásban, ami több ezer ember személyes adatok védelméhez fûzõdõ jogát veszélyeztette.

jún. 3. Oroszország vízumkötelezettséget vezetett be a magánútlevéllel utazó magyar állampolgárok számára.

jún. 4. A trianoni békeszerzõdés 81. évfordulóján a kormánypárti szónokok összefüggésbe hozták a státustörvényt Trianon "jóvátételével".

jún. 5. A kormány elfogadta a diákhitel-programot.

Nagy Sándor és Herczog Edit nem válaszolt a nemzetbizottsági ülésen a zámolyi romák ügyével kapcsolatos kérdésekre, mert a kormánypárti képviselõk ragaszkodtak a zárt üléshez.

Kondor Katalint a Magyar Rádió elnökének választják.

jún. 6. Torgyán József bejelentette, hogy egy általa meg nem nevezett politikai csoport az õ likvidálására készül.

jún. 7. Orbán Viktor az Amerikai Gazdasági Kamara tanácskozásán bejelentette, hogy a gazdasági növekedés fenntartása végett több millió külföldit kell munkavállalóként befogadnunk mindenekelõtt a szomszédos országok magyarságának körébõl.

Megnyílt a 72. ćnnepi Könyvhét. A miniszterelnök kora délutántól késõ éjszakáig dedikálta "a Magyar Királyság 1001. esztendejében" megjelent interjúkötetét a Vörösmarty téren.

Írország népszavazáson elutasította az EU bõvítése szempontjából döntõ jelentõségû nizzai szerzõdést.

jún. 9. Orbán Viktor a Fideszófrakció szolnoki ülésén leszögezi, hogy létezik a gazdaságpolitikában "magyar modell", ami azt jelenti, hogy lehetséges egyszerre erõteljes gazdasági növekedés, radikális béremelkedéssel és a vállalkozók támogatásával párhuzamosan.

Az MSZP kongresszusán megválasztják Medgyessy Pétert a párt miniszterelnök-jelöltjének. Demszky Gábor bejelentette, hogy tárgyalásokat készített elõ az MSZP-vel.

jún. 10. Matolcsy György a kormányfõ nagy vihart kavart szavait értelmezve rámutat, hogy nem külföldi munkavállalók millióinak letelepítésérõl, csupán ideiglenes foglalkoztatásáról lenne szó.

jún. 11. A kisgazda frakció kizárta az ügyészség által gyanúsított Szabadi Bélát, de nem zárta ki az elsõ fokon köztörvényes bûncselekményért elítélt Atyánszky Györgyöt.

jún. 12. A miniszterelnök bejelenti, hogy a brüsszeli tárgyalásokon létrejött a kompromisszumos megállapodás a termõföld forgalmáról és a magyar munkaerõ mozgásáról. Ezekkel együtt összesen 22 fejezetet sikerült lezárni a felvételi tárgyalásokon, és Magyarország ezzel a felvételre váró országok sorában az élre vágott.

A parlament hat hónapra csökkentette a sorkatonai szolgálat idõtartamát.

A gyógyszerészekkel folytatott tárgyalások megszakadása után megszületett a Mikola István miniszter eredeti javaslatait tartalmazó kormányrendelet, amely széles körû tiltakozást váltott ki a gyógyszerészek körében. A változások július 1ójén lépnek érvénybe.

jún. 13. A rendõrség lefoglalta a TV2 birtokában lévõ dokumentumokat, amelyek alapján az Agrárinnovációs Kht.-rõl készült dokumentumfilmet forgatták.

jún. 14. Lemondott posztjáról Demszky Gábor, az SZDSZ elnöke.

Megalakult a parlament olimpiai albizottsága.

jún. 15. Megszületik a göteborgi csúcsértekezlet záródokumentuma, mely szerint 2004-ig kellene új tagokkal kibõvülnie az Európai Uniónak. A felvétel évének kijelölését a megfigyelõk és az érdekelt országok diplomatái áttörésként értékelik.

A Legfelsõbb Bíróság jogerõs ítéletével elutasította Lányi Zsolt bejegyzését az FKGP elnökeként.

A párt elnöke továbbra is Torgyán József.

Csurgó térségében lezuhant a Synergon Informatikai Rt. vezetõit szállító Cessna 210-es repülõgép. A repülõgép valamennyi utasa, köztük Gyúrós Tibor és Völgyes Iván, meghalt.


Kérjük küldje el véleményét címünkre: beszelo@c3.hu


C3 Alapítvány      c3.hu/scripta/