Dénes Gábor
Tisztelt Szerkesztôség!

Folyóiratuk 2000. júniusi számában közölték J. Gyôri László írását, amelyben rólam minden alapot nélkülözô, súlyosan rágalmazó megállapításokat tett. Kérem, hogy lapjukban helyreigazításként adjanak helyt alábbi reagálásomnak.
1. Csaknem két évtizedes rádiós szakmai múlttal a hátam mögött, szerkesztô-riporterbôl lettem adófôszerkesztô, nem „szakszervezeti titkárból”, ahogy a szerzô ezt durva csúsztatással sugallja – mintegy az elôzô rendszer szakértelmet nélkülözô párttitkárának karrierjére alludálva. Érdekvédelmi tisztségemet szakmai munkám mellett láttam el (egyébként – ahogy ezt meg is említi – a szerzôhöz hasonlóan).
2. A Magyar Televízió Rt.-be 1999 ôszén nem „kidobóembernek” szerzôdtem, hanem kommunikációs igazgatónak, majd elnöki tanácsadó lettem.
3. Soha, egyetlen pártnak sem voltam, sem vagyok a tagja. Soha, semmilyen fórumon, legkevésbé pedig rádiós szerepléseimben nem tettem esetleges politikai elkötelezettségemre vonatkoztatható kijelentést. Adófôszerkesztôként az alapvetôen szórakoztató profilú Petôfi rádiót dokumentálhatóan távol tartottam a napi politikától. Ezek után engem „az MDF-tôl jobbra álló” vezetôk közé besorolni – miként kellô distinkció híján a szövegkörnyezet ezt egyértelmûen sugallja – a legenyhébb minôsítés szerint is inszinuáció.
J. Gyôri László ellen panaszt tettem a MÚOSZ Etikai Bizottságánál, és személyiségi jogaim megsértése miatt jogi lépéseket is fontolgatok.
Kérem a fentiek közlését.
Budapest, 2000. július 6.

Tisztelettel
Dénes Gábor
a Magyar Televízió Rt. Elnöki tanácsadója

J. Gyôri László
Tisztelt Szerkesztôség!

Engedjék meg, hogy Dénes Gábor leveléhez néhány megjegyzést fûzzek:
1. Tény, hogy Dénes Gábor szerkesztô-riporteri beosztásban mûködött a Magyar Rádióban. Az is tény, hogy a Magyar Rádiós Dolgozók Szakszervezetének titkáraként petíciókat írt alá, amelyekben Gombár Csaba rádióelnök eltávolítását és Csúcs László kinevezését követelte. E petíciók megjelentek különbözô újságokban is, ha Dénes Gábor elfeledkezett volna ezekrôl, keresse vissza ôket. Folytatom: tény, hogy Dénes Gábor szakszervezeti férfiúként akkor kezdte el támadni Gombár Csaba elnököt, amikor kiderült, hogy nem ô lesz a Petôfi rádió vezetôje. Az is tény, hogy Gombár Csaba lemondása és Csúcs László kinevezése után Vicsek Ferencet leváltották, és Dénes Gábor lett a Petôfi vezetôje. Tény, hogy Dénes Gábor egyik elôkészítôje volt mindannak a változásnak, ami Csúcs László regnálásával kezdôdött. Tény, hogy Dénes Gábort akár szerkesztôi és riporteri munkássága megkoronázásául is kinevezhették volna adófôszerkesztônek, de az is tény, hogy Dénes Gábort nem – létezô vagy nem létezô – szakmai érdemeiért választották ki. Csúcs László azért a segítségért nevezte ki, amelyet érdekvédelmi funkciójából Dénes nyújtott. Egyébként érdekes volt megfigyelni, milyen simán, ruganyos izomzattal lendült át a munkavállalói érdekek elszánt védelmezôjének szerepébôl a törvénytelen kirúgások gátlástalan végrehajtójának szerepébe. Nem tekintem feladatomnak, hogy e pszichológiai folyamatot megkíséreljem leírni, netán elemezni (tartok tôke, a végén még meg is bántanám, ami igazán nem szándékom), mindazonáltal nem ritka eset az emberiség sok évezredes történetében, hogy valaki privát érdekeinek rendeli alá közfunkcióját. Ami a szak-értelmet nélkülözô párttitkárok karrierjét illeti, Dénes Gábornak szíve joga, hogy hasonlóságot érezzen saját szerepe és az általa említettek között.
2. Megkövetem Dénes Gábort azért, mert a „kidobóember” kifejezéssel nyilvánítottam vélemény televíziós munkásságáról. Pontosítok: Dénes Gábor kommunikációs igazgatóként és elnöki tanácsadóként rúgta ki az embereket a Magyar Televízióból, kamatoztatva a rádióbeli kirúgásoknál szerzett bôséges tapasztalatait. Ami pedig azt illeti, elnöki tanácsadói ténykedésérôl ugyan nem tudtam, de annak alapján, amit a képernyôn látok és az intézmény mûködésérôl tudok, gondolhattam volna.
3. Megkönnyebbüléssel olvasom, hogy Dénes Gábor soha nem volt tagja semmilyen pártnak. Fogadja ôszinte elismerésemet, bár felôlem akár lehetett is volna. Én azt írtam, hogy az alelnök emberei többségükben az MDF-tôl jobbra álltak. Dénes Gábor bátran tekintse magát kisebbségnek.

J. Gyôri László
 


Kérjük küldje el véleményét címünkre: beszelo@c3.hu


C3 Alapítvány      c3.hu/scripta/