A címbôl azt
gondolhatja a gyanútlan Olvasó, hogy a következô
írás a Magyarországon nagyüzem versus kisüzem
néven elhíresült latens vitához akar hozzászólni.
A latens kifejezést azért hangsúlyozzuk, mert a vita
résztvevôi a magyar agrárpolitikai diskurzus hagyományai
szerint nyílt színen sosem ütköztek meg egymással.
Mindkét oldalon csak kinyilatkoztatásokat lehet hallani a
mai napig is. Az alábbiakban ezért nem a hazai nézetek
érvrendszerét akarjuk rekonstruálni, mivel csak a
szájhagyományra lehetne hagyatkozni.
Noha a címben feltett
kérdésnek nagyon is vannak hazai implikációi,
ez az esszé az Egyesült Államok mezôgazdaságának
jövôjérôl szóló irodalom leglényegesebb
elemeit kívánja bemutatni. Az ismertetett közgazdasági
érvelés azonban egy általánosabb keretet ad
az agrárstruktúrák változásainak megértéséhez,
ezért könnyen alkalmazható a hazai viszonyokra is. Az
írás végén majd megfogalmazunk néhány,
a hazai mezôgazdaságra vonatkozó következtetést.
Változások
a mezôgazdaságban
Az elmúlt években
felerôsödtek az Egyesült Államokban azok a hangok,
amelyek az amerikai mezôgazdaság drámai átalakulásáról
beszéltek. Ez az álláspont röviden úgy
összegezhetô, hogy a mindinkább iparosodottá váló
mezôgazdaságból egyre jobban kiszorulnak a családi
gazdaságok, az egykor romlatlan vidéki táj ipari parkok
tömegévé torzul. A hajdan az amerikai társadalom
gerincét adó farmereket pedig mezôgazdasági
bérmunkások váltják fel. A fenti víziót
a különbözô kommentátorok, vérmérsékletüktôl
függôen, negatívnak illetve a haladás elkerülhetetlen
jeleként értékelték.
Az amerikai mezôgazdaságról
szóló statisztikai adatok is megerôsíteni látszanak
ezt a vélekedést. A farmok száma és a mezôgazdaságból
élôk száma régóta és folyamatosan
csökken. Ezzel egyidejûleg a farmok által használt
mezôgazdasági terület átlagos nagysága
viszont emelkedett. A technikai fejlôdés következtében
a mezôgazdaság az egyik legtôkeintenzívebb ágazattá
vált.
Az idézett vízió
azonban hallgatólagosan azt feltételezi, hogy a farmok nagyságában
és tôkeintenzitásában bekövetkezett változások
szükségszerûen befolyásolják a farmok szervezeti
rendjét is. Továbbá azzal a feltevéssel is
élnek, hogy a mezôgazdaság egyik ágazatában
végbement változások általánosíthatók
az agrárszektor egészére. Ezeket a vélekedéseket
azonban kétségessé teszik a statisztikai adatok.
A legutolsó felmérések
szerint 1997-ben a mezôgazdasági vállalatok (ipari
farmok) az összes mezôgazdasági üzemnek mindössze
0,4 százalékát adták. Ezek a vállalatok
ezzel egyidejûleg a mezôgazdasági földterület
1,3 százalékát tartották ellenôrzésük
alatt, és a mezôgazdaság bevételeinek csak 9
százalékából részesültek. Az eddig
elmondottakat összegezve megállapíthatjuk, hogy az amerikai
mezôgazdaságban végbement jelentôs változások
ellenére a mezôgazdaság üzemszervezeti rendje
többé-kevésbé változatlan maradt. Más
szavakkal, a mezôgazdaságban – a gazdaság más
ágazataival szemben – a vállalati-társasági
formáknak csak elenyészô szerepük van. A mezôgazdaságra
tehát nem jellemzôek a több ezer (száz) embert
foglalkoztató, hierarchikus belsô szervezeti renddel bíró,
bonyolult kereszttulajdonlásokkal leírható gazdasági
szervezetek.
Ezzel elérkeztünk
az agrárközgazdászok örökzöld kérdéséhez.
Miért váltak a családi gazdaságok a fejlett
országokban a mezôgazdaság domináns szervezeti
formájává, és miért maradtak azok? Egy
öntudatos hazai agráros egybôl vágná rá
a választ: mert az állam támogatta és ma is
támogatja az egyébként életképtelennek
bizonyuló családi gazdaságokat.
Ez az álláspont
számos problémát felvet, ha el is tekintünk a
hazai nagyüzemi agráriusoknak a családi gazdaság
kifejezéstôl való érthetetlen fóbiájától.
Az elsô nyilvánvaló tévedés abban rejlik,
hogy a fejlett országokban az agrártámogatások
rendszere a mai napig is a nagyobb méretû üzemeknek kedvez.
Az elmúlt évtizedekben született tanulmányok
egybehangzó eredményei szerint országoktól
függôen a mezôgazdasági támogatások
70-80 százalékát a gazdaságoknak mindössze
20-30 százaléka élvezi. A fôáramú
agrárpolitikai irodalom ez ügyben úgy szokott fogalmazni,
hogy az agrártámogatások a gazdag farmereket még
gazdagabbá teszik, míg a szegény termelôk jövedelmi
gondjait képtelen orvosolni. A fentiekbôl az is következik,
hogy az agrárpolitika szándékaival ellentétesen
nemhogy fékezte volna a mezôgazdasági struktúra
átalakulását (koncentrálódását),
hanem inkább gyorsította azt. Az érvelés másik
problémája, hogy a családi gazdaság fogalma
egy leíró kategória, önmagában nem mond
semmit annak nagyságáról és hatékonyságáról.
Ezért tévedés azt állítani, hogy a családi
gazdaság bizonyos közgazdasági aspektusokból
általában ilyen vagy olyan tulajdonsággal rendelkezik.
Egy lehetséges magyarázat
Mi akkor a magyarázat
a címbeli kérdésre? A lehetséges argumentáció
két pilléren nyugszik: egyrészt a modern vállalatelmélet
néhány megfontolásán, másrészt
a mezôgazdasági termelés bizonyos sajátosságain.
A modern vállalatelmélet egyik nagy hatású
megújítója, a Nobel-díjas Ronald Coase arra
az egyszerûnek tûnô kérdésre kereste a
választ, hogy miért léteznek a vállalatok egyáltalán?
Coase többek között azt vizsgálta meg, hogy milyen
tényezôk határozzák meg, hogy egy szolgáltatást
vagy árut a piacról érdemes megvásárolni,
vagy inkább egy vállalaton belül hatékonyabb
elôállítani. Elméletének kulcseleme,
hogy a piaci csere nem költségmentes. Például
mind a vevônek, mind az eladónak tájékozódni
kell a piac helyzetérôl, ami idôbe és pénzbe
kerülhet. Hasonlóan, a felek gyakran szerzôdést
kötnek egymással egy jószág vagy egy szolgáltatás
cseréje kapcsán. A szerzôdések elôkészítése,
betartatása, a mulasztások pótlásának
megoldása, illetve következményeinek kiküszöbölése
szintén költségekkel jár. Hasonló szituációk
fordulhatnak elô a munkaerôpiacon a megfelelô munkaerô
megtalálása kapcsán. De említhetjük a
vállalaton belüli ösztönzés klasszikus problémáját.
Mindezek további költségekkel terhelik a piaci cserefolyamatot.
Coase ezeket hívta összefoglalóan tranzakciós
költségeknek. Ha nincsenek tranzakciós költségek,
akkor vállalatok sincsenek. Ebben az elméleti keretben tehát
a tranzakciós költségek határozzák meg,
hogy egy jószágot a piacon vesznek meg, vagy azt inkább
megtermelik vállalaton belül. Egy állattenyésztô
farmernek például döntenie kell, hogy saját maga
termelje meg a takarmányt az állatai számára,
vagy inkább a piacról vásárolja meg.
A magyarázat másik
fele abból indul ki, hogy a mezôgazdaság olyan sajátos
környezetben mûködik, amelynek kereteit ma is nagyrészt
a természet jelöli ki. Ez az óvatos Olvasónak
rögtön gyanúsnak tûnhet, hiszen a hazai agráriusok
a mezôgazdaság sajátosságait mint az agrártámogatások
megalapozását szolgáló végsô érvet
szokták emlegetni. Korábban e lapok hasábjain is írtunk
arról, hogy a mezôgazdasági termelés specialitásai
önmagukban nem jelentenek semmilyen elfogadható közgazdasági
érvet az agrártámogatások mellett. Ezúttal
azonban az agrárstruktúrák változásainak
megértésére kívánjuk használni
ezeket a tulajdonságokat.
Lássuk, mirôl
van szó közelebbrôl! A mezôgazdasági termelés
egyik sajátossága a szezonalitás. Ez a tulajdonság
nem teszi lehetôvé, hogy a mezôgazdasági termelés
különbözô lépcsôit egyidejûleg
végezzék. Emiatt például nem lehetséges
olyan munkamegosztás a növénytermesztésben, amelyikben
például egymással párhuzamosan az egyik ember
csak szánt, a másik csak vet, a harmadik pedig arat. A szezon
tehát azt jelenti, hogy a farmerek az évnek egy bizonyos
szakaszában csak meghatározott tevékenységet
folytathatnak (például vetés), és ezt a lehetô
legjobban kell elvégezniük.
A szezonalitás befolyásolja
a termelési ciklusok számát egy éven belül,
a cikluson belüli termelési fázisok számát,
az egy fázison belüli speciális tevékenységek
számát, végül pedig a fázis hosszát.
A természet erôi
tehát megkülönböztetett szerepet játszanak
a mezôgazdaságban. A véletlenszerûen elôforduló
természeti jelenségek különösen sok gondot
okozhatnak a farmereknek, gondoljunk csak a szárazságra,
a fagyra, az árvízre vagy a különbözô
növényi kártevôkre és állati betegségekre.
A természet két szempontból is fontos hatást
gyakorol a mezôgazdaságra. Egyrészt elôreláthatóvá
teszi a termelés szezonalitását, másrészt
viszont a váratlan események tönkretehetik részben
vagy egészben a termelési folyamat addigi eredményeit.
A mezôgazdasági
üzemrendszer fejlôdésének megértéséhez
tehát az a kulcs, hogy a természet milyen módon befolyásolja
a farmereket az üzemszervezeti forma megválasztásában.
Két tényezôt érdemes számba venni. Elôször,
a természet által generált termelésingadozások
lehetôséget adnak a bérmunkásoknak, hogy kihúzzák
magukat az esetlegesen rosszul elvégzett munkájuk következményei
alól. Másodszor, a szezonalitás korlátozza
a specializációból fakadó nyereségeket,
és idôbeli problémákat okoz a termelés
egyes fázisai között.
A mezôgazdasági
üzemeknek számtalan fajtájuk van. Érdemes azonban
két ideáltípust megkülönböztetni. Az
egyik a tiszta családi gazdaság, amikor egy farmer birtokolja
a kibocsátást és gyakorolja az ellenôrzést
az összes termelési eszköz fölött. A másik
típust az ipari farm képviseli, ahol sok ember tulajdona
az üzem, a munkaerôt nagyszámú bérmunkás
biztosítja. A két ideáltípus között
természetesen számos átmeneti forma létezik.
A különbözô üzemfajták költségei
és hasznai attól függnek, hogy milyen átváltás
létezik a hatékony munkára való ösztönzés
és a specializációból fakadó elônyök
között.
A családi gazdaságok
elônyei nyilvánvalóak. Egy családi gazdaságban
a farmert, mivel ô a tulajdonos, senkinek nem kell ösztönözni
vagy ellenôrizni, hogy rendes munkát végezzen. A hatékony
munka iránti elkötelezettsége tehát tökéletes.
Másrészt a családi gazdaságoknak hátrányai
is vannak. E forma költségei abból származnak,
hogy specializáció hiányában a farmernek mindenhez
értenie kell a termelés minden fázisában. Egy
ilyen általános képzettségû ember szükségszerûen
hátrányban van azokkal szemben, akik csak a termelés
egyik fázisára specializálódtak. A családi
farm ugyanakkor magasabb egységköltséggel mûködteti
tôkéjét.
A családi gazdaság
növekedésének ugyanis gátat szab a család
mérete és vagyona. Ez a kötöttség megakadályozhatja,
hogy kihasználják a termelés bôvítésébôl
fakadó gazdasági elônyöket. A családi gazdaság
által mûködtetett eszközök ezért csak
magasabb egységköltségekkel mûködhetnek.
Például egy nagyobb teljesítményû traktor
nagyobb földterület megmûvelését is lehetôvé
tenné egy adott, optimálisnak minôsülô idôszak
alatt. A földterület esetleges növelését azonban
már nem teszik lehetôvé a család rendelkezésére
álló erôforrások.
Az ipari farm esetében
a tulajdonosok ugyanúgy megosztják bevételeiket, mint
a költségeiket. A termelésben általában
nem vesznek részt közvetlenül, helyettük specializálódott
bérmunkások biztosítják a munkaerôt.
Az ipari farm elônyei elsôsorban a magasan specializálódott
bérmunkások termelékenységébôl
és az alacsonyabb egységköltségekbôl származnak.
Az érem másik oldalán azonban azt találhatjuk,
hogy a bérmunkásokat a hatékony munkára ösztönözni
kell. Ez a feladat pedig jelentôs többletköltségekkel
járhat a vállalat számára.
Joggal mondhatja bárki,
hogy a fentiekben a mezôgazdasági példák ellenére
semmi agráros sajátosság nincs, ezek általános
vállalatelméleti megfontolások. Ha viszont ezeket
az érveket összevetjük a mezôgazdasági termelés
korábban bemutatott sajátosságaival, akkor közelebb
juthatunk az agrárstruktúrák fejlôdésének
megértéséhez.
A mezôgazdaság
egyik fontos jellemzôje, hogy élô és folyamatosan
növekvô jószágokat állít elô,
amelyek számos fázison mennek keresztül a termelési
folyamat során. A fontosabb lépcsôfokok például
a növénytermesztés esetében: a talaj-elôkészítés,
vetés, talajmegmûvelés, aratás és feldolgozás.
Az állattenyésztésben is megkülönböztethetünk
jó néhány lépcsôfokot a fogantatástól
a vágásig bezáróan. A természet tehát
a mezôgazdasági termelés mindkét fôágazatának
teljesítményét befolyásolja.
A farmer döntését,
hogy a termelés különbözô fázisait saját
üzemén belül vagy a piacról kívánja-e
megoldani, az határozza meg, hogy milyen átváltás
létezik az adott termelési fázisra való specializálódás
haszna és a piaci tranzakció költsége között.
Érdemes-e például a szántóföldi
növényvédelmet egy erre specializálódott
vállalkozásnak kiadni, vagy inkább a farmer saját
maga végezze el ezt a feladatot?
A mezôgazdaságban,
éppúgy mint a gazdaság más ágazataiban
a közbensô termelési lépcsôfokok egy ösztönzési
problémához vezetnek, mivel az egyes fázisok között
ütemezési gondok léphetnek fel. Az ösztönzési
probléma különösen komoly a mezôgazdaságban,
mert a közbensô jószágokat nem lehet tárolni
azok élô jellege miatt. Semmilyen növény és
állat nem áll meg a növekedésben csak azért,
mert a termelés következô fázisa még nem
készült fel a fogadásukra. Sok esetben a termelési
feladatok kis idôbeni csúszása jelentôsen csökkentheti
a kibocsátást. A növényvédelem vagy az
aratás nem megfelelô idôzítése súlyos
következményekkel járhat a növénytermesztésben.
Az idôbeliség azért okoz ösztönzési
problémát, mert minden eltérés az adott termelési
fázis optimális idôben történô elvégzésétôl
károsan hat a termelés végeredményére.
Másrészt nem lehet tudni, hogy az optimális idôszak
mikor jön el pontosan. Ez a probléma költségessé
teszi az egyes termelési fázisok közötti együttmûködés
szerzôdéses alapokra való helyezését.
Ha növekszik a bizonytalanság, akkor csökken annak a valószínûsége,
hogy két mezôgazdasági vállalkozás szerzôdéses
kapcsolatba lépjen egymással a termelési fázisok
között.
Az idôbeliség
mellett a termelési ciklusok száma, az egyes fázisok
hossza, az egyes fázisokon belüli feladatok száma is
befolyásolja az ösztönzôket. Ha kevés termelési
ciklus van, az egyes fázisok hossza rövid, ha a fázison
belüli feladatok száma kevés, akkor csak kevés
elôny származik a specializált bérmunka alkalmazásából
egy komplex vállalatban. Ezek a feltételek nemcsak a specializációból
származó elônyöket korlátozzák,
hanem a bérmunkások ellenôrzését is költségessé
teszik. Ugyanakkor a fenti körülmények jelenléte
a családi gazdaságokat vonzó alternatívává
teszik a mezôgazdasági szervezetek számára.
A másik lehetséges
eset, amikor a termelést sok ciklus, hosszú fázisok
és sok fázison belüli feladat jellemzi. Ekkor a specializációból
fakadó elônyök és az intenzív tôkefelhasználás
a nagyméretû ipari farmok számára teremt kedvezô
környezetet. Ha a farmerek képesek enyhíteni a szezonalitás
és a kibocsátás véletlenszerû ingadozásaiból
fakadó problémákat, akkor a mezôgazdasági
üzemszervezet a nagyméretû vállalati forma irányába
fejlôdik.
Itt érdemes megállni
egy pillanatra, hogy egy a hazai agrárius közvéleményben
nagy népszerûségnek örvendô tételt
felülvizsgáljunk. Az idôbeliség és a szezonalitás
problémája világossá teszi, hogy miért
nem igaz a fejlett országok mezôgazdaságának
„túlgépesítettségérôl” szóló
legenda. A közszájon forgó állítás
úgy szól, hogy a hazai mezôgazdaság a szocializmusban
többek között azért volt magasabb rendû, mert
a mezôgazdasági gépeket a nagyobb méretek miatt
jobban kihasználták. Arról a tényrôl
el szoktak feledkezni, hogy önmagában nem feltétlenül
elônyös, ha egy gépet sokat használnak. Az optimális
idôpontban végrehajtott termelési feladatoknak, mint
említettük, kitüntetett jelentôsége van.
Ezért egy farmernek megfelelô gépparkkal kell rendelkeznie,
hogy az adott termelési fázist a megfelelô idôben
a lehetô leggyorsabban el tudja végezni. Ez pedig azt jelenti,
hogy a fejlett országok mezôgazdaságában a hazai
agrárius körökben optimálisnak vélt gépsûrûségnél
lényegesen magasabb aránnyal dolgoznak
Az eddigiekbôl látható,
hogy a családi gazdaság elsôsorban a növénytermesztésben
számíthat hatékony megoldásnak. A növénytermesztésben
ugyanis kevés a ciklus, a fázisok viszonylag rövidek,
kevés feladat van az egyes fázisokon belül, valamint
a természet erôinek kiszámíthatatlan játéka
jelentôsen befolyásolhatja a termést. Ezek a jellemzôk
összhangban vannak az Egyesült Államok tapasztalataival.
A statisztikai adatok tanúsága szerint 1997-ben a búzatermelô
farmok bevételeinek 80 százaléka tiszta családi
tulajdonú gazdaságokon alapult, a többit nagyrészt
szintén családi, de társasági formában
mûködô farmok adták. A búza értékesítésének
0,4 százaléka származott társasági formában
mûködô nem családi farmokról.
Az állattenyésztés
azonban nyilvánvaló kivételt jelent a családi
gazdaságok dominanciája alól. A mezôgazdaság
iparosodásának nevezett folyamat ebben az ágazatban
okozott átható változásokat mindenekelôtt
a baromfi- és a sertéstenyésztésben. Az állattenyésztésben
a termelés feltételeit ma már közel sem befolyásolják
annyira a természet erôi, mint a növénytermesztésben.
Másképpen fogalmazva, az állattenyésztésben
ma már megteremtôdtek a „gyárszerû” termelés
feltételei. Ennek következtében ma már a nagyméretû
ipari farmok a meghatározók a baromfi- és a sertéstenyésztésben.
A termelési méretek
további növelésének és fenntartásának
ma már az egyre súlyosabbá váló környezetvédelmi
problémák szabnak határt. Itt elég, ha csak
a hígtrágya kezelésének problémájára
utalunk, amely különösen akuttá vált az úgynevezett
megafarmok esetében, ahol több mint 50 ezer állatot
nevelnek.
Hazai implikációk
A bemutatott érvelés
rávilágít a szocialista agrárfejlôdés
és az átmenet paradox és abszurd vonásaira.
A szocialista agrárpolitika az üzemszervezeti formák
természetes kiválasztódásának mesterséges
korlátozásával (mindenekelôtt a föld magántulajdonának
korlátozásával) a fejlett országok agrárfejlôdésével
ellentétes irányba terelte a hazai mezôgazdaságot.
A növénytermesztésben a bérmunkán alapuló
nagyméretû „gyárszerû” termelést honosította
meg, míg a családi munkaerôn alapuló gazdálkodást
az állattenyésztésre (elsôsorban a sertésre)
korlátozta. Kivételt ez alól egyrészt a baromfitenyésztés
jelent, ahol az iparszerû módszerek viszonylag hamar elterjedtek.
A másik kivétel a zöldség- és gyümölcstermesztés
volt, amelynek problémáival ebben a cikkben nem foglalkoztunk.
A részmunkaidôs gazdaságok a fejlett országokban
elsôsorban a növénytermesztésben jellemzôek,
míg nálunk a háztájizás révén
a sertéstenyésztésben váltak meghatározóvá.
Így alakult ki az
az abszurd helyzet, hogy a méretében amerikaias, ámde
üzemszervezetében gazdaságtalan forma jött létre
a növénytermesztésben. Ezzel szemben az állattenyésztésben
a méretében kicsi, viszont üzemszervezetében
inadekvát forma vált meghatározóvá.
Hozzátehetjük még, hogy a nagyüzeminek nevezett
állattartás csak üzemszervezetében volt formailag
kompatibilis a fejlett országok mezôgazdaságával,
azonban méretei messze alatta maradtak a versenytársakénak.
Ehhez még hozzájárultak a takarmányozástechnológia
fejletlenségébôl és a munkaerô képzetlenségébôl
és túlzott létszámából fakadó
problémák. Mindezeket érdemes eszünkbe vésni,
amikor a szocialista agrárcsoda iránti nosztalgikus hangokat
halljuk. Nem csoda volt ez, hanem egy gnóm, egy mesterségesen
kitenyésztett fejlôdési rendellenesség.
A hazai és a fejlett
világ mezôgazdasága közötti különbségek
az átmenet során is fennmaradtak. A növénytermesztésben
látszólag javult a helyzet, hiszen a szántóföldi
területbôl megnövekedett a magántermelôként
számon tartott gazdák aránya a társasági,
vállalati formák rovására. Az elôbbi
formák esetében azonban nem feltétlenül beszélhetünk
tiszta családi gazdaságokról. A tulajdonos vagy családtagjai
ugyanis sok esetben nem vesznek részt közvetlenül a termelésben,
hanem azt bérmunkásokkal végeztetik. Az állattenyésztésben
pedig az átmenet során alkalmazott privatizációs
technikák nem tették lehetôvé a specializált,
nagyméretû ipari farmok általánossá válását.
Az elmúlt évtizedben
az általánosságok kellôen magas szintjén
folytatott verbális „szakmai” és politikai vita a kívánatos
üzemszerkezetrôl és az optimális üzemméretrôl
alapvetôen korszerûtlen és félrevezetô
volt. Nem akarjuk azt az érzést kelteni, mintha a röviden
vázolt teoretikus keret mindent képes volna megmagyarázni.
Biztosak vagyunk viszont abban, hogy ez a séma átláthatóbb,
logikusabb és közgazdaságilag is megalapozottabb hátteret
teremt hazai agrárgondjaink megértéséhez.
Kérjük küldje el véleményét címünkre: beszelo@c3.hu